Emission af drivhusgasser, UNFCCC-opgørelsen

En opgørelse over Grønlands samlede emission af drivhusgasser fra energiforbrug, industrielle processer, opløsningsmidler, landbrug, affaldshåndtering mm indberettes til FNs Klima Konvention (UNFCCC) én gang årligt. Opgørelsen omfatter drivhusgasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas (N2O) samt de fluorholdige industrielle drivhusgasser HFC og SF6. Den samlede emission af drivhusgasser ifølge UNFCCC-opgørelsen fremgår af tabel 2 herover.

 

Figur 5 viser emissionen af drivhusgasser inkl. effekterne fra CO2-optag i skov og arealanvendelse. Den faktiske emission af drivhusgasser udgjorde 554.587 CO2-ækvivalent i 2014. Det er et fald på 7,0 pct. ift. til 2013 samt et fald på 14,9 pct. ift. 1990.

 

Figur 5. Samlet emission af drivhusgasser, UNFCCC-opgørelsen

 

Emissioner fra energiforbrug yder det største bidrag til den samlede emission af drivhusgasser, som det opgøres til UNFCCC. I 2014 fordelte de faktiske emissioner sig således: Emission fra energiforbrug 93,9 pct., emission fra affaldshåndtering 2,6 pct., emission fra industrielle processer mm og landbrug begge 1,6 pct. samt emission fra skov og arealanvendelse på 0,2 pct.

 

Figur 6. Faktisk emission af drivhusgasser fordelt på oprindelse

De drivhusgasser, som indgår i opgørelsen af den samlede emission, bidrager med forskellige andele. Med en andel på 95,6 pct. stod kuldioxid (CO2) for den største del af den samlede drivhusgasudledning i 2014. Metan (CH4) var med 2,6 pct. den næststørste bidragsyder efterfulgt af lattergas (N2O) med 1,8 pct. Industrigasserne (f-gasserne) bidrog med blot 0,0005 pct.

 

Den primære kilde til CO2-emission er brændselsforbrug til energiformål. Den primære kilde til såvel metan- som lattergasudledning er affaldshåndtering, mens landbrug ligeledes er en væsentlig bidrager til udledning af metan.

 

Figur 7. Faktisk emission fordelt på drivhusgasser i 2014